Arhiv srečanj in fotoalbum

Božično srečanje 22.11.2014

Lyceumklub, Helsinki

Tokrat se nas je zbralo rekordno število! Na Božično srečanje je prišlo res veliko Slovencev in družinskih članov iz cele Finske. Monika je z možem prišla celo več kot 600 km daleč, iz Ouluja!

Najprej smo imeli delavnico na temo Slovenske jaslice. Iz gline je vsak naredil eno ali več figuric, ki smo jih na koncu vse sestavili skupaj in dopolnili z mahom. Za boljšo predstavo smo si pogledali nekaj fotografij o jaslicah in kratkih filmov o tej slovenski predbožični tradiciji. Delavnico je vodila Andreja.

Katja in njena prijateljica sta nam zaigrali na violončelo in klavir.

Ob bogati obloženi mizi, kamor je vsak prispeval nekaj zraven in ob klepetu, nam je popoldan kar prehitro minil. Spoznali smo veliko novih Slovencev, posebno veseli pa smo vseh novih otrok!

 

Na skupinsko sliko ob koncu smo se komaj še vsi postavili v vrste.

Hvala vsem za obisk, vidimo se spet predvidoma v mesecu marcu!

 

1/14
Velikonočno srečanje 12.4.2014

Lyceumklub, Helsinki

V soboto 14.4. smo se Slovenci spet zbrali na Velikonočni delanici za otroke in mladino. Tokrat smo krasili in barvali pirhe s čebulo. Delavnico je vodila Saša. Na surova jajca smo pritrdili zelene listke in cvetove, vse skupaj zavili v nogavico in kuhali v vodi s čebulinimi olupki. Ker na Finskem v tem času še ni zelenja, smo si pomagali kar s svežo zelejavo s trgovinskih polic. Malce težav smo imeli s čebulinimi olupki, saj za tako veliko število pihov ni bilo lahko najti čebule. Nastali so čudoviti pirhi.

Na koncu smo si oglegali še nekaj kratkih filmov o barvanju pisanic v Sloveniji.  

Hvala Saši za lepo pripravljeno delavnico. Menda je v Vierumäki celo zmanjalo rdeče čebule s trgovskih polic :)

 

Kot je že navada, je vsak prinesel na srečanje kaj za skupno pogostitev.

Tako nam vsakovrstnih dobrot res ni manjkalo.

Božično srečanje Slovencev na Finskem in njihovih družin 30.11.2013

Lyceumklub, Helsinki

V soboto 30.11.2013 smo se zbrali že na tradicionalnem Božičnm srečaju Slovencev na Finskem in njihovih družin. Na srečanje smo prišli tudi iz bolj oddaljenih krajev kot so Kotka, Hämeenlinna, Vierumäki, Lahti. Posebno vesli smo bili najmlajšega Slovenca, komaj 2 meseca starega Alvina in najstarejšega Jožeta, ki je na Finsko prišel že v 50-letih. In menda se nam ni treba bati za slovenski narščaj tudi v prihodnjem letu.

 

Srečanje smo pričeli s delavnico na temo Dražgoški kruhki-lectova srca-piparkakut. Ko smo se na zadnjem srečanju odločali za temo, smo imeli idejo, da bi pekli finske božične piškote (piparkakut). Ker je testo, vsaj na videz, podobno testu za Dražgoške kruhke, smo hoteli zružiti na ta način slovensko in finsko tradicijo. Vzeli smo finsko testo in ga okralisi s podobno tehniko kot se krasi Dražgoške kruhke. Ker Dražgoški kruhki niso poznani vsem, je Andreja, ki je delavnico vodila,  pripravila  dva videa o izdelavi le-teh v Škofji Loki in Radovljici (lectova srca). 

 

 

Ogledali smo si tudi kratek odlomek iz filma Cvetje v jeseni, kjer Janez na sejmu podari Meti lectovo srce.

 

 

Tudi dobrot nam ni manjkalo, saj je vsak prinesel kaj za skupno pogostitev. Presenečeni smo bili, da so slovenski fantje prav dobri kuharji, ki se ne bojijo speči takih dobrot kot so potica in štrudelj.

 

 

Na koncu smo še skupaj zapeli nekaj slovenskih pesmi ob spremljavi Jere na klavir.

 

 

Naslednje srečanje načrtujemo v mesecu marcu.

 

 

Z izdelki smo se udeležili tudi projekta v Sloveniji : "Slovenski novoletni okrasek pri nas doma." Organizator projekta je bila Nina Nemec v okviru: 

Čačka, se igra s teboj. 

Slovenski otroci po svetu so izdelovali okraske za Božično drevo in jih poslali v Slovenijo. Mi smo poslali le fotografije naših kruhkov.  V zameno pa smo dobili okraske, narejene v Sloveniji. Slika okraskov, ki smo jih dobili je  levo od članka.

Obisk gradu Träskända in piknik

Espoo 15. september 2013

 

Srečanje smo začeli s ogledom gradu Träskända v Espoo. V gradu je bil dan odprtih vrat in z veseljem smo izkoristili redko možnost ogleda notranjosti.

Nadaljevali smo s piknikom na travi v čudovitem parku poleg gradu. Imeli smo celo živo glasbo, ki je bila del prireditve. Vreme nam je bilo, jeseni navkljub naklonjeno in sonce je sem in tja pokukalo izza oblakov.

 

Nekateri so se pomerili v igranju družabne igre "mölkky" (mlajša generacija je morala priznati premoč starejših!!), vsi pa smo se sprehodili po res lepo urejenem parku. 

 

Mnogi so se nam oglasili in sporočili, da se nam ne morejo pridružiti, ker so september izkoristili  za obisk Slovenije.

Vsi prav lepo povabljeni na naslednje srečanje, ki bo predvidoma v soboto 30.11.2013 v Helsinkih.

Več informacij o naslednjem srečanju nekoliko kasenje.

 

 

1/21

Velikonočno srečanje in delavnica za otroke in mladino 9.3.2013

Helsinki 9. marec 2013

 

Spet smo se imeli lepo!

Hvala vsem za obisk, veliko vas je prišlo res od daleč in z majhnimi otroki! Barbara z družino iz Turkuja, Franc z družino iz Tamper (celo za 2 dni!) in Maja z družino in komaj 9-mesečnim sinom iz Heinole. Pa še dedek in babica iz Slovenije, ki so bili ravno na obisku na Finskem. Prišla je tudi družina Cankar (že druga generacija slovencev na Finskem), babica Satu, ki ni mogla priti, pa nam je poslala cel pehar finske pulle. 
Pirhe smo porisali najprej z voskom in jih pobarvali v barvah za pirhe (iz Slovenije). Ideja temelji na sistemu barvanja belokranjskih pisanic, le način smo malo poenostavili in priredili mlajšim. Na koncu smo za pirhe naredili še košarice iz praznih kartonskih škatel od mleka in jih polepili  z barvastim papirjem in peresi.

Tudi dobrot nam ni manjkalo. Poizkusili smo nekaj vin, pojedli pirhe in šunko, manjkal pa ni niti hren z jabolki - kot se ob Veliki noči spodobi.

Andreja je prikazala tudi kratek film o praznovanju Velike Noči na Slovenskem. Na koncu pa nam je Jera še pripravila nekaj slovenskih pesmi, ki smo jih skupaj zapeli, Franc pa nas je spremljal na klavir. 

Anja odhaja nazaj v Slovenijo, vse dobro ti želimo!

Za naslednje srečanje načrtujemo piknik. Se vidimo!

 

Božično srečanje slovencev in delavnica za otroke in mladino

Helsinki 1. december 2012

 

Hvala vsem, ki ste se v tako velikem številu zbrali na našem že tradicionalnem Božičnem srečanju. Kljub izredno slabemu vremenu in snežnih zametih, ki so nekaterim onemogočili prisotnost na praznovanju, se nas je zbralo kar lepo število. Raznih dobrot nam ni manjkalo, saj smo poizkusili tako finske kot tudi slovenske jedi. 

Zbrali smo se v prostorih Helsingin Lyceumklubi v Helsinkih,  kjer smo organizirali najprej delavnico za slovenske otroke in mladino na temo Miklavž. Iz jabolk, orehov, vate in volne smo izdelovali Miklavže in Božičke. Marsikatera mama in oče sta tudi prav rada poprijela za delo in pomagala najmlajšim pri delu.  Večer sta popestrila tudi Aleksi in Jera, ki sta nam zaigrala nekaj pesmi na klavir in violo. Ob pesmi Vsi so venci vejli ( hvala Tjaši), ki smo jo skupaj zapeli, so se marsikateremu tudi malce orosile oči.

Na koncu nam je Dušan prikazal fotografije in glasbo, ki sta nas prenesla v predbožični čas.Piknik Združenja staršev slovenskih otrok na otoku Vasikkasari ter poslovilno srečanje z družino veleposlanika

Helsinki 4. avgust 2012


Družina slovenskega veleposlanika Toneta Kajzerja odhaja nazaj v Slovenijo. Skupaj smo pripravili poslovilno srečanje s piknikom. Dobrih jedi, tako slovenskih kot tudi finskih, nam ni manjkalo. Cela družina je bila vedno aktivno na naših srečanjih in prav na pobudo gospoda Toneta in gospe Milene smo začeli z našim združenjem. Hvala in vse dobro na novih poteh, ki vas čakajo.

Velikonočno srečanje na Veleposlaništvu RS v Helsinkih

Helsinki 16. april 2012

V soboto 14. aprila 2012 je na veleposlaništvu Slovenije v Helsinkih potekalo velikonočno srečanje Slovenk in Slovencev, živečih na Finskem, ter njihovih družin. Srečanje je potekalo v okviru programa dejavnosti Združenja staršev slovenskih otrok, ki živijo na Finskem - »Spoznavam domovino svojih (starih) staršev« -  ki se od konca leta 2009 izvaja na veleposlaništvu v Helsinkih.
Na srečanju je bilo organizirano tradicionalno velikonočno barvanje pirhov, ki je najbolj razveselilo otroke. Aktivne članice Združenja slovenskih otrok ga. Andreja Valtanen, ga. Nataša Stambej in ga. Jera Rojko - Tamminen so na kratko predstavile tudi običaje v času Velike noči v Sloveniji. 
Ob druženju smo se posladkali tudi z nekaterimi tipičnimi slovenskimi dobrotami.

Delavnica na temo Prešernovega dne in “prešernih mask” ter obisk gospe Barbare Miklič Türk, soproge predsednika Slovenije, na ambasadi v Helsinkih

Helsinki 13. februar 2012

V soboto 11. februarja 2012 je na veleposlaništvu Slovenije v Helsinkih potekala prva delavnica v letošnjem letu za slovenske otroke in starše na temo »Prešerne maske«.  Delavnica, katere vsebino si je zamislil v Helsinkih živeči Slovenec Dušan Jovanovič, in članica aktiva Združenja staršev slovenskih otrok, gospa Andreja Valtanen, je sicer združevala dve temi, in sicer Prešernov dan in pa tradicionalno izdelovanje pustnih mask.
Otroci in starši so v začetku prisluhnili zgodbi o Francetu Prešernu, največjem slovenskem pesniku in avtorju naše himne Zdravljice – ob tem je Andreja recitirala tudi nekaj njegovih verzov – potem pa so ob poslušanju slovenskega pustnega izročila, izdelovali t.i. »prešerne maske«.
V času trajanja delavnice je otroke in starše obiskala tudi soproga  predsednika Slovenije gospa Barbara Miklič Türk, ki se je v soboto 11. Februarja 2012 mudila na Finskem v spremstvu predsednika Slovenije Dr. Danila Türka ob udeležbi na srečanju devetih predsednikov Arriolos skupine.
Otroci in starši so gospe Barbari Miklič Türk predstavili »pustne kreacije« obenem pa ji je Združenje otrok in staršev podarilo lično izdelan spominek, skupinsko fotografijo z delavnice, ko so otroci in starši na ambasadi izdelovali židane marele.
Gospa Miklič Türk je otroke obdarila s Prešernovimi kroglicami, ki jih je prinesla iz Slovenije, in izrazila priznanje za zavzeto delo ter zadovoljstvo nad dejstvom, da Slovenci na Finskem na tako srčen način, tudi s pomočjo in angažiranjem veleposlaništva v Helsinkih, skupaj z mlajšimi generacijami, ohranjajo stik s Slovenijo in krepijo slovensko kulturno identiteto tukaj na severu Evrope.

Počastitev Dneva samostojnosti in enotnosti Slovenije na Finskem ter delavnica za otroke in srečanje slovenske skupnosti in slovensko-finskih prijateljev na veleposlaništvu Slovenije v Helsinkih

Helsinki 17. december 2011

Veleposlanik Tone Kajzer in soproga sta tudi letos v prostorih veleposlaništva Slovenije v Helsinkih v soboto 17. decembra 2011 priredila sprejem za slovensko skupnost na Finskem in v Estoniji. Veleposlanik  Tone Kajzer  je na  srečanju, ki se je sicer začelo z delavnico za otroke, kjer so otroci in starši izdelovali okraske za božično jelko, izpostavil tudi izjemno dobre in pozitivne izkušnje iz, sedaj že drugo leto trajajočega programa in delavnic, ki ga izvaja Združenje slovenskih staršev in otrok na Finskem. Veleposlanik se je ob tem posebej zahvalil finskim Slovenkam, Andreji Valtanen, Jeri Rojko - Tamminen, Nataši Stambej in pa soprogi gospoda Cankarja Lauri Cankar za pripravo tokratne delavnice.
Andreja Valtanen, v Lahtiju živeča Slovenka, se je ob tej priložnosti tudi zahvalila za podporo veleposlaništva, in kot je dejala, za osebni angažma tako veleposlanika kot soproge Milene Kajzer, ki je sicer že konec leta 2009 podala prvo pobudo za ustanovitev Združenja staršev. Ob tem so bile izrečene pohvale tudi ostalim Slovencem živečim na Finskem za njihov prispevek, posebej pa Dušanu Jovanoviču, ki se je tudi v letošnjem letu zelo vsebinsko angažiral pri pripravi različnih dogodkov in delavnic na veleposlaništvu.

Veleposlanik se je gospe Valtanen zahvalil ter dejal, da je prepričan, da se bodo dosedanji stiki in dobro sodelovanje med veleposlaništvom in Slovenci, živečimi na Finskem ter v Estoniji, še okrepili in poglobili. Zavzel se je, da bi Združenje staršev slovenskih otrok tudi za prihodnje leto pripravilo program delavnic in prošnjo za podporo naslovilo na Urad za Slovence po svetu, da bi se skromna finančna pomoč, ki smo je bili deležni v letošnjem letu, nadaljevala tudi v 2012.  

Ob robu sprejema, ki so se ga udeležili tudi nekateri Slovenci iz krogov "starost" slovenske skupnosti na Finskem (med drugimi Jože Rozman in Dušan Jovanovič) ter ena od najmlajših Slovenk na Finskem, v letu 2010 rojena deklica Maja Močilnikar, je Združenje staršev in otrok skupaj z veleposlanikom in soprogo pripravilo tudi "domačo" pogostitev, kjer ni manjkal niti slovenski praženi krompir z ocvirki ter kranjske klobase, v«dogovoru« z "Božičkom iz Laponske" pa je bilo poskrbljeno tudi za skromno obdaritev za vse slovenske otroke.

Srečanje Slovencev na Finskem in delavnica na veleposlaništvu za slovenske otroke na temo »Kekec - spoznavanje slovenskega ljudskega izročila za krepitev naše narodne zavesti«

Helsinki, 29. oktobra 2011

Združenje staršev slovenskih otrok na Finskem je ob sodelovanju z veleposlaništvom Slovenije v Helsinkih in podpori prijateljev Finske in Slovenije, in znotraj programa dejavnosti Združenja staršev slovenskih otrok, v soboto 29. oktobra 2011 na slovenskem veleposlaništvu v Helsinkih organiziralo redno srečanje in delavnico namenjeno slovenskim otrokom in staršem, ki živijo na Finskem in v Estoniji.
Tokratna delavnica, ki so jo sicer skupaj osmislile v Helsinkih živeče Slovenke, gospe Jera Rojko - Tamminen, Andreja Valtanen in Nataša Stambej ter soproga gospoda Cankarja gospa Laura Cankar, je bila zelo  kreativna, o čemer pripovedujejo tako lepi »Kekčevi klobuki«, ki so jih – po pripravljenih vzorcih s strani Andreje - skupaj izdelovali tako otroci kot starši, kot tudi domači, tako Gorenjski žganci, ki jih je pripravila Nataša Stambej, kot nekaj Koroških žgancev z ocvirki, ki jih je pripravil veleposlanik Kajzer.
Otroci in starši so si pred začetkom delavnice ogledali tudi nekaj odlomkov iz filma Srečno Kekec, kjer so tudi dobili dodaten navdih za delo.

Dušan Jovanovič, v Helsinkih živeči Slovenec, pa nam je predstavil zgodbo o simbolu Kekec, ter nas hkrati seznanil da je Kekec, v letih od nastanka prvega filma o Kekcu, skozi uporabo imena v gospodarstvu – vsi poznamo pašteto Kekec – kulturi, in tudi širše, postal ena od »zaščitnih« in prepoznavnih znamk v Sloveniji.

Del fotografij in tekstov je iz arhiva spletnih strani Veleposlaništva republike Slovenije v Helsinkih.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now