Slovenci na Finskem

Združenje staršev slovenskih

otrok, ki živijo na Finskem

Združenje je namenjeno na Finskem živečim Slovencem in njihovim družinam. Glavni cilj je ohranjanje slovenske kulture tu daleč na severu.

Na naša srečanja ste prijazno vabljeni tudi študentje in tisti, ki ste tu le začasno.

 

Pridružite se Facebook skupini Slovenci na Finskem !

PB205644-b-p.jpg

Društvo finsko-slovenskega prijateljstva 

Slovenia-seura

Društvo finsko-slovenskega prijateljstva Slovenia-seura praznuje v letu 2019 20-letnico obstoja. Društvo je l. 1999 ustanovil finski prevajalec in publicist Kari Klemela.

 

Slovenci so razmišljali o ustanovitvi svojega društva že takoj po osamosvojitvi Slovenije. L. 1992 so se sestali na pobudo Milana Smoleja, Dušana Jovanoviča in Ivana Cankarja. Ivan Cankar je postal prvi presednik, vendar društvo ni bilo nikoli uradno registrirano. To je storil šele Kari Klemela.

 

Sprva je bilo članov le peščica, danes jih je skoraj 200. Člani so predvsem nad Slovenijo navdušeni Finci, Slovenci, ki živijo na Finskem in Finci, ki živijo v Sloveniji. 

 

Številne dosedanje aktivnosti društva so prispevale h krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenci in Finci. Usmerjene so bile v promocijo slovenske kulture in pisane besede. Kari Klemela, ki je prevedel številne slovenske avtorje v finščino, je leta 2009 tudi pripravil prvi prevod slovenske himne Zdravljice v finščino.

 

Društvo Slovenia-seura vsako leto nastopa na največjem Skandinavskem sejmu turizma in potovanj MATKA v Helsinkih. Prav tako se predstavlja na sejmu knjig v Turkuju. 

Organizirajo tudi predavanja in druge predstavitve Slovenije. Posebno priljubljeni so vsakoletni kulinarični izleti v Slovenijio.

 

Veseli smo lahko, da je na Finskem toliko prijateljev Slovenije, ki tako aktivno sodelujejo pri prepoznavnosti Slovenije in krepitvi stikov med obema državama. 

 

  • Wix Facebook page
20v-p.png

Koledar srečanj​

 

PB205600-p.jpg
Predbožično srečanje združeno s praznovanjem 30 letnice slovenske samostojnosti

Oglejte si nekaj fotografij >

Slovenialaisen elokuvan viikonloppu Helsingissä / Vikend slovenskega filma v Helsinkih

 

V mesecu novembru 2014 smo organizirali prvi Vikend slovenskega filma v Helsinkih.  

Nekaj vtisov si lahko ogledate na Facebook strani:

 

 

 

 

  • Wix Facebook page

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom